10 juli 2005

Renhet - Taharah

The prophet (pbuh) said: Allah does not accept prayer without purification. [Sunan Abu Dawud 59]

For at ens ghusl skal være gyldig, må vannet nå hele kroppen. Dette inkluderer også munnen og inn i nesa opp til nesebeinet. Det holder altså ikke med en vanlig dusj, hvis man ikke vasker munnen og nesa så langt det lar seg gjøre uten vansker. Ved ghusl må man også passe på å få vann til huden, også hvor det er dekket med hår, f.eks. øyenbrynene.


Fard i wudu' er å vaske ansiktet fra toppen av panna til bunnen av haka, fra det ene øret til det andre, vaske armene til og med albuene, føre en våt hånd over 1/4 av hodet og å vaske føttene til og med anklene. Uten dette er ikke wudu' gyldig. Ved wudu' kan man gjøre mas'ah over hud som er så dekket med hår at du ikke kan se huden, f.eks. ofte øyenbrynene og kinnskjegget [varierer fra person til person]. Det er ingen tidsgrense for varigheten av wudu', altså brytes ikke wudu' av at det kun har gått flere timer, sålenge man ikke bryter den av andre grunner. Det er mulig å gjøre mas'ah over sokker som oppfyller visse kriterier. Detaljer for dette presenteres ikke i denne omgang.


Tayammum kan man gjøre når man ikke har vann tilgjengelig. Det går ut på å gni hendene på noe fra Jorda, og så gni hendene og ansiktet. Det man skal gni hendene, skal ikke bli til aske hvis det brennes, ikke være en plante, og ikke være valsbart (ikke metall).


Det kan være at andre lovskoler ikke er enige i minimumskravene jeg har nevnt over, som gjelder hanafi fiqh. Det er også greit å vite at selv om vi kanskje anser noe som skittent, er det ikke sikkert at det er najis [rituelt urent]. Dette må man slå opp, eller spørre noen som vet. Eller omvent for den saks skyld.


Dersom man er sikker på at man har gjort wudu', men usikker på om man har brutt den, er ens wudu' ennå gyldig. Dette er pga et prinsipp som sier at sikkerhet ikke annulleres av usikkerhet.


Kilder:
The complete purificatory bath (ghusl)
The complete ablution (wudu)
http://www.sunnipath.com/resources/Questions/QA00002395.aspx
http://www.sunnipath.com/resources/Questions/qa00003538.aspx
http://www.sunnipath.com/resources/Questions/qa00001960.aspx
http://www.sunnipath.com/resources/Questions/qa00001408.aspx